Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği ile Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği tarafından “Kakava-Hıdrellez’in Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu çalıştay, Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Edirne’nin en önemli festivallerinden biri olan Kakava-Hıdrellez için gerçekleştirilen çalıştaya Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Edirne’nin geçmiş dönem Belediye Başkanlarından İbrahim Ay katılım gösterdi. Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Selma Sol, Yaşagül Ekinci ve Emel Gönenç Güler ve Bağımsız Araştırmacı Sinan Şanlıer de sunumlarıyla katkıda bulundular.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan ŞALLI ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent BACIOĞLU’nun yaptığı açılış konuşmalarında; bu çalıştayda, 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kakava – Hıdrellez Şenliklerinin organizasyonunu yapan kuruluşlara ve yüklenicilerine önerilerden ziyade Kakava ve Hıdrellezin tarihsel boyutunu ve ritüellerinin Romanlardaki yerini anlatmayı amaçladıklarını, Romanların Kakava – Hıdrellez Şenliklerinin olmazsa olmazı olduklarını, sosyal ve kültürel anlamda Edirne’de Kakava – Hıdrellezi iyileştirerek daha iyi ortamlara getirebilmeyi hedeflediklerini ve Edirne’nin tarihi ve kültürel geçmiş değerlerinden olan Kakava – Hıdrellezin geleneklere ve göreneklere uygun şekilde yapılması gerektiğini belirtmişlerdir.

Burada konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, “Kakava-Hıdrellez, 2017’nin sonunda UNESCO Kültür Mirası listesine girdi. Artık bu festival dünyaya mal oldu. Artık bu ritüelleri bozamazsınız, değiştiremezsiniz. Bu ritüellere sadece Edirne halkı değil, tüm dünya sahip artık.” dedi.

ŞALLI: “BU ÇALIŞTAYI ÇOK FAYDALI BULUYORUM”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Turan Şallı,  “Bu etkinliğin içerisinde biz romanlar olamazsak, olmayız. Çünkü bu hayatın doğal düzeni içerisinde biz varız. Kakava demek huzur, mutluluk ve heyecan demektir. Ben bu kürsüde konuşamıyorum, neden mi? Ne hikmetse bizim roman dernekleri ülkemizde çok var. Bu yüzden buraya çıkıp konuşan bir bakıyorsun siyasetçi oluyor. Ben buradan konuşmayayım da, bana da bulaşmasın. Ben doğal kültürümden sizlere bir şeyler anlatmak istiyorum. Biz eskiden çadırda otururduk ama çok şükür burada halı var. Bizim amacımız Kakava’yı sosyal ve kültürel anlamda Edirne’de daha iyi hale, daha iyi ortamlara getirmek. Kakava-Hıdrellezi daha iyi bir hale getirmek için bu çalıştayı düzenlemiş bulunuyoruz ve çok faydası olacağını da düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

BACIOĞLU: “ETKİNLİKLERİN EN VERİMLİ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİ İÇİN BİR ADIMDIR”

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu ise, “Kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi adına böyle çalıştayların yapılmasını değerli buluyorum. Edirne’mizin tarihi, kültürel ve turistik etkinliklerini daha renkli yapmak, gelen turistleri en az sorunla, en maksimum mutlulukla geri göndermek adına önemlidir. Tarihi ve kültürel geçmişi olan değerlerimizin olduğu gibi geleneklere, göreneklere uygun şekilde yapılması adına bu çalışmalar değerlidir. Burada yapılan çalışmaların toplanıp rapor haline getirilmesi ve ilerleyen süreçte bu tür etkinliklerin en verimli şekilde yürütülmesi için bir adımdır. 2023 vizyonunda marka kentlerden biri olan Edirne’mize, milyonlarca turistin gelmesinde etkisi olan geleneksel, kültürel şenlikler, festivaller açısından değerli kılması açısından önemli bir çalıştay olduğunu belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

TANRIKULU: “1 ARTI 1, 3 ETTİĞİ ZAMAN SİNERJİ OLUR”
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, 30 yıldır sivil toplum kuruluşlarıyla beraber olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “9 yıldır belediye başkan yardımcısıyım. 3-4 bin kişiyle gerçekleşen Kakava-Hıdrellez, son 5 yıldır çok daha fazla kişiyle yapılıyor. Şu anda rakam 100 bini geçti. Kakava-Hıdrellez’in yapıldığı tarihe baktığınızda, Edirne’deki tüm oteller şu anda dolmuş durumda. Edirne Belediyesi’nin Kakava-Hıdrellez şenliğine verdiği katkı inanılmaz boyutlarda. Yine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün inanılmaz bir katkısı var. Sizin vergilerinizle bu festivali finanse eden tek kurum; Edirne Belediye Başkanlığı. Biz geçen yılki şenliklerde sadece bir gece için 100 bin liranın üzerinde harcama yapmışız. Bu kadar önemli bir organizasyonun geleceği hakkında konuştuğumuz bir toplantıda Roman derneklerinin neden burada olmadığının net bir şekilde sorulması gerekiyor. Kakava-Hıdrellez roman vatandaşların kültürü olmasına rağmen neden bu arkadaşlarımız gelmiyor? Bunu sorgulamak gerekiyor. Gelmeleri için neler yapılması gerektiğini konuşalım. Biz bunu hep birlikte yapabilirdik ve bu çalıştayı da bilimsel anlamda bir yerlere getirebilirdik. Bütün dostlarımızın yürekleri, ‘Edirne için daha fazla ne yapabilirim’ diye çarpıyor. Buna inanıyorum. Ama 1 artı 1, 3 ettiği zaman sinerji olur. 1 artı 1, 2 ettiği zaman aslında herkes işini yapıyordur. İnşallah 1 artı 1’in 3 etmesini sağlayacağız.” dedi.

HACIOĞLU: “EDİRNE KEŞFEDİLECEK DEĞİL, YAŞANACAK YERDİR”
Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu da, “5 yıl önce 3-5 bin kişinin takip ettiği bir festival bugün için 60-70 binleri geçmiş durumda. Geçen yıl 6 Mayıs’ta bu yıl için rezervasyonlar yapılmaya başlandı. Otel kapasitemiz, yurtları ve apartları da dahil edersek 6 binleri buluyor. 6 Mayıs’tan itibaren şu anda hiçbir yerde yer yok, tamamen dolu. Yerel dinamiklerin ve yerel yönetimlerin dahil olmadığı bir iş asla başarılı olamaz. Yerel dinamiklerden kastımız, romanlardır. Ama sadece bir derneği temsil eden romanlar değil, tüm Edirne’yi temsil eden romanlardır. Yerel yönetim derken de, yerel yönetimin partisi vs. olmaz. Seçilmiştir, gelmiştir ve başımızın üstünde yeri vardır. Dikkat edin son yıllarda gelen turistlerin sayısı gittikçe artıyor, sorunlar da gittikçe artıyor. Ancak özellikle son 2 yıldır yerel yönetimler, sorunların çözümü noktasında ciddi adımlar atıyor. Otopark ve temizlik başta olmak üzere. İnşallah bu yıl tuvalet konusunda çok sıkıntı yaşamayız. Bunlar bizim gerçek anlamda sıkıntılarımız. Bunları sabırla, birbirimize kenetlenerek çözebiliriz, birbirimizi eleştirerek değil. Otopark konusu mesela geçtiğimiz yıllara göre daha iyiydi. Eminim tuvalet konusu da geçen yıla göre daha iyi olacak. Altını çizerek net söylüyorum. Yerel dinamiklerin ve yerel yönetimlerin olmadığı bir iş başarılı olamaz. Bugüne kadar bu işe katkısı olan herkesi tebrik etmek lazım. Biliyorsunuz Kakava-Hıdrellez’in iki boyutu beni ilgilendiriyor. Birincisi 2017’nin sonunda UNESCO Kültür Mirası listesine girdi. Artık bu festival dünyaya mal oldu. Artık bu ritüelleri bozamazsınız, değiştiremezsiniz. Bu ritüellere sadece Edirne halkı değil, tüm dünya sahip artık. İkinci boyutu da, turizm boyutu. Otellerimiz dolu. Edirne artık turizm konusunda, festivallere doğru giden bir süreç içerisinde. Bando ve Ciğer Festivali’ne bakıyoruz. Otellerimiz yine dolu. Keşke bando ve ciğer birbirinden ayrılsa. Ölü sezonlarımız var bizim. O ölü sezonlara yayılabilir. Edirne’nin geleceği turizmdedir. Edirne keşfedilecek yer değil, yaşanacak yerdir.” ifadelerini kullandı.