“ESKİ TARİHSEL VE KÜLTÜREL KORİDORLARIN CANLANMASI” PROJESİNDE 3 GÜNLÜK KONFERANS DÜZENLENDİ

1779
Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı, tarihsel koridorları canlandırıyor ve kültür mirası köprüleri ayakta tutuyor.
Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci teklif çağrısı kapsamında 24 Temmuz 2019 tarihinde uygulanmaya başlayan CB005.2.21.123 sayılı “Revival of Ancient Historical and Cultural Corridors – Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlanması” isimli projede 3 günlük “Osmanlı Dönemi Taşınmaz Kültürel Miras Alanlarının Araştırılması, Korunması ve Tanıtılması Konularında Bilgi ve Deneyim Paylaşımı” konferansı Edirne’de 13-14-15 Temmuz 2021 tarihlerinde  yapıldı.
Konferansın açılışına projenin yararlanıcıları Harmanlı Belediyesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği yöneticileri, proje ekipleri, Harmanlı ve Edirne’den belediye çalışanları, kültür turizm çalışanları, sanat tarihçiler, kültürel miras uzmanları, tarihçiler, Trakya Üniversitesi bilim insanları, öğrenciler, müze görevlileri ve STK temsilcilerinden oluşan 60’a yakın katılımcı, uzman ve eğitmen katıldı. 
Projenin 3 günlük  etkinliğinde;
  • Harmanlı ve Edirne’den de geçen ve tarihi bir yol olan Via Militaris (Diyagonal Yol) Yolu’nun tanıtımı ve yoldaki kültürel miras,
  • Kültürel mirasın korunması ve
  • Tanıtımı
başlıkları üzerine bilgi paylaşımları, iyi örnekler, deneyim paylaşımı sunumları yapıldı ve tartışmalara, önerilere yer verildi.  
Özellikle Edirne-Harmanlı sınır ötesi bölgesinden Via Militaris (Diyagonal Yol) Yolu üzerindeki Osmanlı dönemi mirasının korunması ve incelenmesi, restorasyonu, korumanın ve tanıtmanın önemi vurgulandı  ve konferans sonuçlarının projenin  hedef gruplarının bilgi, deneyim ve kapasitelerinin artmasına yol açması sağlandı.
Konferansın son gününde katılımcılar Edirne’nin önemli tarihi ve kültürel miras alanlarını ziyaret ettiler. Edirne Arkeoloji Müzesi, Selimiye Camii, Necmi İğe Etnografya Müzesi, Sultan II Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi ve Karaağaç rehber eşliğinde ziyaret edildi ve ilgili kişilerden bilgi alındı.
Projenin sonuna gelindiği bugünlerde  Edirne’deki kültürel ve tarihsel dört turistik noktanın sanal görsellikle yenilen canlandırılması için yapılacak olan üç boyutlu projeksiyon haritalama gösterisi için her turistik noktanın tarihini anlatacak içerikler hazırlanmakta, ekipman temini ve  gösteriler için hazırlıklar yapılmaktadır.
“Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlandırılması” projesi kapsamında; Bulgaristan Harmanlı’daki Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Kemerli Köprü’nün (1585)- restorasyon çalışmalarında da sona gelindi. 
Güneydoğu Avrupa’dan geçerek Avrupa’yı Asya’ya bağlayan, küresel öneme sahip Antik Roma yollarından biri olan Via Diagonalis’den esinlenerek oluşturulan projede, çeşitli kültürel faaliyetler ve tanıtım ürünleri de  oluşturuldu.