ETTDERGİ

Değerli Edirne dostu;

54 yıl aradan sonra Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Dergisi’nin 2. sayısını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

İlk sayımız 1966 yılında 8 sayfa olarak yayınlanmış ve fiyatı “100 Kuruş” olarak belirlenmiş idi. Bizler de Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Dergisi’nin ilk sayısına Edirne İl Halk Kütüphanesi arşivlerinden ulaşabildik.

Edirne Turizm Bülteni” başlığı altında yayınlanan ilk sayı, dönemin Edirne Müzesi Müdürü Sayın Sabahattin TÜRKOĞLU, Sayın Ahmet YURTLU, Sayın Ruhi ESİN ve Sayın Nihat TÜNAYDIN tarafından hazırlanarak Edirne Matbaası tarafından basılmış idi.

İlk sayfada “Edirne’nin Türkiye Turizmindeki Yeri” başlığıyla Sayın Sabahattin TÜRKOĞLU ‘nun Edirne’yi dış ve iç turizm olarak değerlendirildiği bir yazısı yer almaktadır. Edirne’nin karayoluyla giriş ve çıkışın en yoğun olduğu bir hudut kapısına sahip olması nedeniyle turisti ilk karşılayan ve uğurlayan önemli şehirlerden biri olduğuna değinilmiştir. Devam eden sayfalarda “Edirne’nin coğrafyası, Edirne saray ve kervansarayları, Edirne’nin tarihçesi, camiler, Selimiye Camii, çarşılar, köprüler, hamamlar, çeşmeler, müzeler”, dönemin fotoğrafları ile beraber “Edirne’de Milli Eğitim” ve Lady Montegu’nun anlatısıyla “XVIII. Yüzyılda Bir Edirne Evi” yazısı, Söğütlük Ormanı, Sarayiçi, Bülbül Adası ve Kapıkule gibi gezilecek yerler anlatılmakta olup mevcut oteller ve moteller, lokantalar ve telefonları verilmektedir.

Edirne’nin Anılmış Ürünleri ve Anı Eşyaları” başlıklı listede ise çoğunu bugün göremediğimiz ama okuyunca sizi de geçmiş anılarınıza götüreceğine inandığım ürünler ve sanatlar yer alıyor. Bunlar;

  • Ünlü meyve ve sebzeler: Altıparmak kirazı, kayısı, muşmula, ayva, alaca patlıcan, biber, fasulye, lahana ve pırasa.
  • İsim yapmış yiyecek ve tatlılar: Kıvırcık koyun (eti pek nefistir), beyaz peynir (Buzhanede kalanı daha iyidir), kaymak, köfte, badem ezmesi, devai misk, tahin helvası, tahin, boza.
  • El sanatları: Saraçlık (eyer ve koşum araçları yapımı), yemenicilik ve ayakkabıcılık, terlikçilik, arabacılık, takımcılık (ağızlık yapımı), ağaç oyma, geçme ve kakmacılığı, misk sabunculuğu, mermer işçiliği ve süpürge yapımıdır.

Devamında 1965 yılı Edirne sınır kapılarından yurdumuza gelen ve giden turist sayısı yer almaktadır. O dönem Uzunköprü, Kapıkule, Pazarkule, İpsala ve Karaağaç sınır kapılarından toplamda 285.164 kişi (Türk ve Yabancı) ülkemize giriş yapmıştır.  2019 yılı verilerine göre ise Edirne gümrük kapılarından geçen ziyaretçi sayısı 4.348.565 kişidir. Bu veriler Edirne’de turizmin yıllar içerisindeki gelişiminin ciddi bir kanıtıdır. Bültenin sonu ise Kırkpınar Güreşleri ve 25 Kasım “Edirne’nin Kurtuluşu” şenliklerine ayrılmıştır.

İlk bülten, Edirne’yi tanıtan nitelikte bir çalışma idi. 54 yıl sonra devamı olan ikinci sayımızda ise farklı konular ve yazarlarla sizlerle olmaktan gurur duyuyoruz. Edirne’nin tanıtımı için 1962 yılından bugüne çalışan ve üreten derneğimizin Edirne’ye sunduğu bir armağan olarak hazırladığımız bu dergiyi keyifle okumanızı ve ilk sayıda da yazıldığı gibi;

Bir zamanlar Tanrı’nın ve atalarının bahşettikleriyle baş başa bırakılan Edirne

Bu kenti mücadelesinde yalnız bırakmamanızı dilerim.

Saygılarımla.

 

Neslihan ÇAKIR

ETTDER Dergisi Yayın Yönetmeni