Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, Yunanistan’ın Dedeağaç (Alexandroupoli) kentinde bu yıl 18’inci kez kapılarını açan Alexpo Dedeağaç Ticaret Fuarı’na katılım göstererek hem bölge turizmcileri ile bir araya geldi hem de e-evros kanalının canlı yayınına katılarak iki ülke turizmine ilişkin görüşlerini aktardı.

Dedeağaç Limanı’nda kurulan Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinden katılımın sağlandığı fuarda özellikle gastronomik değerler ön plana çıkarken Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği de fuar organizasyonundan gelen özel davet üzerine fuara katılım göstererek ikili görüşmelerde bulundu.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bacıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Akman, Yunanistan’ın Evros bölgesinde yayın yapan Dedeağaç merkezli e-evros kanalına iki ülke turizmine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BACIOĞLU’NDAN ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bacıoğlu, bu tür fuarların hem Yunanistan hem de Türkiye’deki sınır kentleri için önemli katkılar sağladığını ifade ederek, Türkiye ile Yunanistan’ın yanı sıra Edirne ve Dedeağaç’ın ortak çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

“YUNANİSTAN UZUN SÜRELİ VİZE KONUSUNDA ADIMLAR ATMALI”

Dedeağaç’ta Türk turistlerin yemek, konaklama ve otopark beklentilerinin karşılanması adına girişimlerde bulunulabileceğini, özellikle sınır kapılarındaki bekleme sürelerinin azaltılması için çalışmalar yapılabileceğini vurgulayan Bacıoğlu, “Bu konuda sadece tek taraflı düşünmemek lazım. Hem Türkiye hem Yunanistan ciddi önlemler almalı. Evet, güvenlik önemli ama turistin sınırdan hızlı geçişi de çok önemli. Ayrıca vize sıkıntısının yanı sıra Euro’daki yükseliş Türk turist girişlerini azaltacaktır. Vize sorunu, Türk turistler için olumsuz bir durum. Yunanistan’ın uzun süreli vize konusunda adımlar atması gerekiyor. Güvenilir kişilere 2 yıl 3 yıl vizeler vermesi lazım” dedi. Bacıoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı:”Edirne – Dedeağaç yolunun iyileştirilmesi, turistlerin konaklama imkanı yaratılacak şekilde fırsatlar yaratılması memnuniyeti arttıracaktır. Dedeağaç’a özellikle gastronomi için gelenler var. Gastronomi açsından daha çok faaliyetler yapılabilir. Bu tip faaliyetlerin zenginleştirilmesi, Türklerin katılımının sağlanması önemli olacaktır. Bu aradaki ön yargıları kaldıracaktır. Turizm açsından bunlar çok önemli. Edirne büyük bir turizm şehri. Alışveriş açısından bölgenin başkenti çünkü satın alma gücünün en iyi kullanıldığı şehirlerden biri bu bölgede. Dedeağaç’ın çok önemli bir şehir odluğunu düşünüyoruz. Burayla ilgili çalışmalar, ortak paydada işbirliği geliştirme konusunda toplantılar yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ortak destinasyonlar yaratmamız gerekir. İki tarafın da kazan kazan formülüne uygun olacaktır. Mutlaka ortak çalışma kültürünü harekete geçirmemiz lazım.”

AKMAN’A GÖRE ÖNCELİK VİZE SORUNU

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci Orkun Akman da e-evros kanalına yaptığı açıklamada vizenin, iki ülkenin karşılıklı turizmi açısından ne önemli sorun olduğunu vurguladı. Vizenin acilen çözülmesi gereken öncelikli bir mesele olduğunu bunun için de hem Türkiye’nin hem de Yunanistan’ın birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Akman, Enez – Dedeağaç arasında feribot seferleri konusunda ilişkin şu görüşleri paylaştı:
“Enez’den Dedeağaç’a, Dedeağaç’tan Enez’e feribot seferlerinin yapılması yıllardır gündemde ancak vize sorunu çözülmediği takdirde bu seferler beklenen etkiyi yaratmayacaktır. Vize sorunu yaşayan Türkler, Dedeağaç’a ve Semadirek adasına gidemeyeceklerinden ötürü bu projeden önce vize sorununun üzerine düşülmesi gerektiğine inanıyorum. Vize, feribot seferlerinin altyapı kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla bu proje, vize konusuyla birlikte ele alınırsa iki kent arasındaki feribot seferleri beklenen katma değeri sağlar. Bu seferlerin her gün yapılması da istenilen geri dönüşü sağlamayabilir. Çünkü vize sorununun üst safhada olduğu, Euro’nun da Türk Lirası karşısında çok fazla değerlendiği bir ortamda feribot seferleri öncelikli bir sorun olarak durmuyor. Ancak gereken şartlar sağlandığı takdirde feribot seferleri iki ülke turizmine katkı sağlayacaktır.”

EDİRNE VE DEDEĞAÇ KARDEŞ ŞEHİR AMA…

Edirne ile Dedeağaç’ın belediyeler nezdinde kardeş şehir olduğunu ancak bu ilişkilerin son yıllarda durma noktasına geldiğini de hatırlatan Akman, özellikle sivil toplum kuruluşlarının bu birlikteliği devam ettirecek projeler sürdürmelerini ve turistler ve turizmciler açısından iyi olan diyalogların daha da üst seviyeye çıkarılabileceğini sözlerine ekledi. Bacıoğlu ve Akman daha sonra fuar stantlarını gezip Yunan turizmcilerle ikili görüşmeler yaparken Dedeağaç’ın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Xristodoulos Topsidis ile bir araya gelerek istişarelerde bulundu.