EDİRNE ÇELTİK TARLA GÜNLERİ

1977

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ‘’Çeltik Tarla Günü’’ etkinliği düzenlendi. Etkinlikte katılımcılara 40 farklı çeltikten yapılan pilavlar ikram edildi.

Enstitü bahçesinde gerçekleştirilen tarla günü açılışıyla 2018 yılında ıslah edilen yeni ürünler üreticinin beğenisine sunuldu. Özellikle hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığıyla dikkati çeken ürünleri üreticiler yakından incelerken tarla günü açılışına Vali Günay Özdemir, Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da katıldı.


“GÜNÜMÜZDEKİ ÇEŞİT VE TOHUMUN YÜZDE 70’İ YERLİ VE MİLLİ”
Saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başlayan tarla günü etkinliğinde ilk olarak TTA Enstitü Müdürü Adnan Tülek konuştu. Tülek, enstitüde ıslah çalışmalarının 1970’li yıllara dayandığını belirterek bugüne kadar toplam 61 çeltik çeşidinin tescil edildiğini, bunların 25’inin halen üretimde olduğunu belirtti. Tülek; “Bu kapsamda günümüze kadar enstitümüzde toplam 61 çeltik çeşidi tescil edilmiş ve bunların hali hazırda 25 tanesi üretimde yer almaktadır. 2017 yılı genelinde Türkiye’de 10 bin 490 ton çeltik tohumu üretimi gerçekleştirilmiş ve bunların yüzde 60’ının üzerindeki bir kısmı enstitümüz tohumlarındandır. Bundan 30 yıl öncesine kadar çeltik üretiminde kullanılan çeşit ve tohumun tamamı yurt dışından ithal edilirken günümüzde çeltik ekiminde kullanılan çeşit ve tohumun yüzde 70’ten fazlası yerli üretimden karşılanmaktadır” dedi.
“ÇELTİKTE HASTALIK VE ZARARLIYLA MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ”
Enstitü bünyesinde üretilen çeşitlerin halen Bulgaristan, Makedonya, Rusya, Letonya ve İspanya gibi ülkelerde üretilmeye devam ettiğini de sözlerine ekleyen Tülek; “Bugün dünyada hastalık ve zararlılarla mücadelede en önemli ve çevreci yol hastalıklara karşı dayanıklı çeşitlerin kullanılmasıdır. Bizler enstitümüzde bakanlığımız olarak bu kapsamda uluslararası çeltik araştırma enstitüsü ile işbirliği kapsamında 2010 yılında çalışmalarımızı başlattık ve p40 geni dediğimiz dayanıklılık genini çeşitlerimize aktardık ve bu kapsamda da 2018 yılında 7 çeşidimiz tescil edildi. İnşallah onları üreticilerimizin hizmetine sunacağız” diye konuştu.
Açılışta konuşan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da Trakya bölgesinin sanayisiyle birlikte önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. İstanbulluoğlu; “Bölgemiz Türkiye açısından tohum üretimi ve bitki ıslahı için çok ideal bir coğrafyaya sahip. Tamamen bir tohum vadisi olabilecek bir alan. Tarımsal Araştırma Enstitüsümüz’ün yıllardan beri çok güzel tohum çalışmaları var. Bunun uluslararası şirketlerin bu doyumsuz kazanç kapısı haline getirmeye çalıştıkları tohumculuk konusunda yerli ve milli tohum üretme konusunda Tarımsal Araştırma Enstitüsü yanında bizler de fakülte olarak yıllardan beri çalışmaktayız. Mutlaka bölgenin ileride artık tohumluk üreten bir hal alması ve tüm coğrafyaya tohum üretebilecek bir yapıya kavuşması gerekiyor. Bununla ilgili sürekli fakülte olarak çalışıyoruz” diye konuştu.
“OSMANCIK PİRİNCİ DE BU ENSTİTÜDEN ÇIKTI”
Vali Günay Özdemir ise tarım ve hayvancılıkta Trakya’nın dünyada önemli bir alana sahip olduğunu söyledi. Özdemir; “Özellikle çeltik konusunda şu anda Türkiye üretiminin yarıya yakınını Trakya bölgesi, Türkiye’nin de yüzde 45’ini Edirne olarak yapıyoruz. Bu da aslında Edirne’nin tarım ve hayvancılık konusunda, özellikle çeltik konusunda ne kadar önemli bir şehir olduğunu, katkı sağladığını göstermekte. Ayrıca enstitümüz 25’in üzerinde çeltik konusunda tohumluk ürettiğini biliyoruz. Aynı zamanda 97 yılında şu anda Türkiye’de marka olarak bilinen Osmancık pirincinin aslında ıslah edildiği ve Türkiye’ye kazandırıldığı ürünü Edirne’deki enstitümüz kazandırmıştır. Bu da bizim Edirne’deki bu enstitünün Türkiye’deki çeltik üretimine ne kadar önemli katkı sağladığını bu örnekle görüyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Günay Özdemir Çeltik Tarla Günü’ne katılan ve destek veren kurum ve firmalara plaket verdi. Programın ardından Vali Günay Özdemir ve katılımcılar hastalıklara dayanıklı 10 yeni çeşidin de bulunduğu çeltik ıslah tarlasındaki ürünleri gezdi.

http://www.hudutgazetesi.com/haber/49816/yerli-ve-milli-pirinc.html