Edirne Lezzetleri

2711

1- Bir Edirne efsanesi: Edirne Ciğeri

Trakyalı olma koşulu bulunan dananın karaciğerinin ince ince dilimlenmesi sonrası kızgın yağda kavrulması esasına dayanan, yanında da Karaağaç’ta yetişmesi kaidesiyle uzun yaz geceleri bekletilip daha sonra kızgın yağda kızartılan kurutulmuş acı biberle servis edilen Edirne Tava Ciğeri, Edirne’ye gelmeniz için iyi bir neden.

2- Dumanı üstünde lezzet: Edirne Köftesi

Trakya’da her bölgenin kendine has köftesi bulunsa da Edirne köftesi, nesilden nesle miras kalan bir lezzettir Edirne’de. Tava ciğeri gibi Trakya danalarından elde edilen kıymadan oluşan Edirne köftesini bir de yanında servis edilen ve lezzetini yalnız Edirne’de bulabileceğiniz salçasıyla yemeyi unutmayın.

3- Mamzana

Edirne mutfağına ait olan bu salata Karaağaç bahçelerinde yetişen patlıcan, kırmızı ve yeşil biberin kor ateşinde közlenmesi ile yapılır.

4- Kandilli Mantı

 

Özellikle Edirne’nin Meriç Havzası ve Enez bölgesinde avcılık yaygındır. Geçmişte av hayvanları ile yapılan Kandilli mantısı günümüzde tavuk eti ile yapılmaktadır. Hamur işleri kırsal kesimin yanında kent mutfağında da yaygın olarak pişirilir. Bu leziz mantının tadına doyamayacaksınız.

5- Edirne Ciğer Sarma

Ciğer sarma Türkiye lezzet haritasında Edirne’den işaretli bir Trakya sofrasını süsleyen has bir lezzettir.  İç pilavın kuzu gömleğine doldurulması ile olan tarifimizin lezzeti muhteşemdir.

6- Edirne’nin tatlı yönü: Badem Ezmesi

Siz bakmayın yapımında sadece badem, un, şeker ve su kullanıldığına. Bin bir türlü zahmeti ve püf noktası vardır. Edirne tava ciğerinin ya da Edirne köftesinin üstüne yediğinizde ağzınızdaki acı, şiddetli bir şekilde tatlıya dönüşecektir.

7- Her derde deva: Deva-i Misk

 

41 çeşit baharatıyla sadece lezzet olarak değil, tarih olarak da ilginizi çekecek olan deva-i misk, Osmanlı padişahının kızının iyileştirilmesi için Mısır’dan getirilen bir şekerlemeci tarafından saray mutfağına katılması öyküsüyle mistik bir hava kazanıyor.

8-Tiryakisi olacağınız kesin: Edirne Peyniri

 

Bugüne kadar yediğiniz tüm peynirleri unutun. Zaten Edirne peyniri size istemesiniz de unutturacaktır. Edirne’den ayrılırken en çok üzüleceğiniz noktalardan biri de neden bir teneke daha fazla almadım pişmanlığı olacaktır.

9-Edirne bağlarından miras: Hardaliye

Üzüm suyuna hardal ilave edilerek hazırlanan kendine has ve kokulu bir içecek olan hardaliye, bağlarıyla meşhur olan Edirne’de mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden. Hele bir de Edirne’nin Uzunköprü bölgesine özel bir üzüm çeşidi olan Papazkarası’ndan yapılanı bulduğunuzda sakın kaçırmayın.

10-Hatırlı bir lezzet: Satır Et

Edirne’nin Keşan yöresine ait olan bu dillere destan lezzet, parça etin satırla defalarca vurularak hafif kıyma kıvamına getirilmesi sonucu pişirildikten sonra servis ediliyor. Yemeyenin hatırı kalan satır et, Edirne ziyaretlerinizi yoğunlaştıracak cinsten.

11-Bıçakla dilimlenen lezzet: Manda Yoğurdu

Bıçak kullanarak hiç yoğurt yediniz mi? Yemediyseniz sizi Edirne’ye bekliyoruz. Gideceğiniz köfteci ya da ciğerciye manda yoğurdu sipariş ettiğinizde yanında getirilen bıçak sizi şaşırtmasın. Zira koyu kıvamı, yağlı hali ve hoş kokusuyla sizi mest edecek olan manda yoğurdu bıçakla kesilip yeniyor.

12-Saros’un mavisinden sofranıza uzanan balıklar

 

İstavrit, kolyos, orkinos, karagöz, kefal, kupa, lüfer, çinekop, mercan, mezgit, mırmır, sarpa, tekir, uskumru, torik ve kalamar ve daha niceleri… Ege’nin başladığı noktadan çıkarılan balıkların tazeliği sizi Saros Körfezi’ne açık edecek…

BONUS: Sadece Edirne’ye özel: Yağda Köfte

Başka şehirlerde yaşayan Edirneliler, çocukluk ve gençliklerinde yedikleri bu köftenin tadını unutamadıkları için, Edirne’ye geldiklerinde bu köfteden yemeden gitmezler. 100 yıllık bir mazisi olan yağda köfte, tencere köftesi olarak da anılır.