Edirne Şenlik, Festival ve Etkinlik Listesi

2900

Edirne Keşan Çamlıca Kasabası’nda Trakya Geleneği ‘Bocuk Gecesi’…

Artık turistik bir etkinlik…

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca Kasabası’nda 12 yıldır düzenlenen ve geçmişi antik çağlara dayanan ‘Bocuk Gecesi’ son yıllarda renkli ve ürpertici görüntülere sahne oluyor.
Gecede beyaz çarşaf giyen ve yüzlerini boyayan gençler, kabak tatlısı dağıtarak, fener alayı düzenliyor. Yürüyüşün ardından yüzleri boyalı gençler, pencerelere vurarak, ev sakinlerini korkutmaya çalışıyor.

BOCUK GECESİ:

Bocuk” kelime anlamı tam olarak bilinmemektedir. Halk arasında görünmeyen ama senede bir kez ortaya çıktığına inanılan korkunç bir varlığı ifade etmek için kullanılır. Bu varlık genellikle iri, tüylü ve ansızın ortaya çıkan bir şey olarak tanımlanır. O yüzden iri insanlara “Bocuk gibi olmuşsun” denir. “Bocuk Domuzu” “Bocuk Kaarsı (Karısı)” bu varlıktan kaynaklı kullanılan tanımlamalardır. Onun ortaya çıkacağı geceye “Bocuk Gecesi” denir.

Halk Takvimine göre Kasım günlerinin 61. Gecesine denk gelir. Yani Kasımın 61’ini 62’ye bağlayan gece “Bocuk” denilen görünmez varlığın ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle insanlar bu varlığa yakalanmamaya çalışırlar ve bazı tedbirler alırlar. Bu tedbirler arasında evde kabak pişirmek ve o kabaktan yemek, sokağa yalnız çıkmamak veya evde yalnız kalmamak, sokağa yalnız çıkılırsa yanında saz/kamış bitkisinden örülmüş bir ip taşımak vb. tedbirler sayılabilir. Bu tedbirler alınmaz ise “Bocuk”un ansızın gelip sırtımıza bineceği, ağırlığı ile bizi ezeceği veya alıp kaçıracağı varsayılır.

Eğer yanında saz/kamıştan örülmüş bir ip taşırsan “Bocuk”u yakalama şansına sahip olabilirsin. Bocuğu yakalayıp bir şeyin içine kapatırsan sabah o şeyi açtığında Bocuğun altına dönüştüğünü de görebilirsin. Ama bocuğu yakalamak için onun karşısına çıkabilecek cesarete de sahip olmalısın. Bocuk eğer insan kılığına bürünürse beyaz giyer. Bembeyaz örtüler içinde yüzü ve saçları da beyaz bir şekilde karşımıza çıkabilir. Ancak insan kılığına pek bürünmez. Genellikle gece ansızın çıkar ve kişiye arkadan sarılarak/sırtına binerek yakalar, alır götürür. Bocuk’un dış mekanlarda karşımıza çıkması muhtemelken “Bocuk Karısı” ise genellikle ahırlarda görülür. “Bocuk Gecesi”nde kutlama yada şölen yoktur, korku vardır. Bu korku ile o gece bir arada olmaya gayret gösteren insanlar vakit geçirmek için seyirlik oyunlar oynar, çerezlik yer, hikayeler anlatır. Bazen birileri insanların bu korkusundan istifade ederek kılık değiştirip onları “Bocuk Geldi” diye korkutmaya çalışır. İyi gözlem yapan kişiler o gece komşularından evde yalnız kalanları tespit ettikten sonra beyazlara bürünüp o komşuların kapısını/camını tıklar. Komşu, kapıyı veya perdeyi açınca gördüğü ilk manzara ile korku yaşar. Bazı kimseler bocuk gecesinde suya atılan tahtanın sabah su ile birlikte donmuş olarak bulunmasını o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanır.